Image

Van de Voorzitter

Van de voorzitter maart 2024

 

Drukte

December was een drukke maand, niet alleen vanwege de feestdagen, maar ook vanwege de geplande activiteiten die gerelateerd waren aan de Stoottroepen.
Op 7 december vergaderde ’s ochtends het dagelijks bestuur en ’s middags het hoofdbestuur van de BOSS in Ermelo en sloten we daarmee het verenigingsjaar af.
 

Alweer de volgende dag stonden er ook twee activiteiten op het programma, ditmaal in Assen. Als eerste de intocht van Fearless Falcon, de eindoefening van het project FALCON LEGION, gevolgd door de uitreiking van de rode baret. FALCON LEGION was het project waarbij 13 Infbat zelf nieuwe rekruten geworven en opgeleid heeft om de vulling van de eenheid te verbeteren. Normaal gesproken wordt de opleiding verzorgd door de school Luchtmobiel in Schaarsbergen. De B-Compagnie heeft hiermee in navolging van de A-Compagnie een prestatie van formaat geleverd en de personele vulling van 13 Infbat een enorme boost gegeven. De dag werd vervolgd met de beëdiging van het nieuwe regulier ingestroomde personeel. Een mooie dag om erbij geweest te zijn. 

Op 13 december 2023 organiseerde het nationaal Veteranen Platform (VP) de jaarafsluiting met de gebruikelijke Algemene Vergadering in de ochtend en een themabijeenkomst over belangenbehartiging in de middag. Een impressie van deze vergadering vind u verderop in dit blad. 

Ook de week daarop waren er meerdere activiteiten. Op 19 en 20 december vonden de traditiedagen Regiment Stoottroepen Prins Bernhard plaats in Beneden-Leeuwen. Op de 19e waren dat de deelnemers van FALCION LEGION en op de 20e de overige nieuw geplaatste stoters van de A-, C- en D-cie. Daarbij werd op 19 december ook nog, door een samenwerking van de BOSS, de Vrienden van de Rode Baret en 13 Infbat AASLT RSPB de Mali-lezing van generaal-majoor buiten dienst Kees Matthijssen georganiseerd in Assen. Ook over deze activiteiten leest u meer verderop in dit blad. 

Oproep vrijwilligers

Mijn (herhaalde) oproep in de vorige Strijdend Nederland heeft enkele vrijwilligers opgeleverd. Allereerst is in de vacature van secretaris SGHS voorzien door kolonel (bd) Karel van Dreumel. Die had zich overigens al gemeld voordat het bericht verscheen. Karel van Dreumel heeft een lange geschiedenis bij de Stoottroepen. Bij 11 Mortiercompagnie was hij pelotonscommandant en is hij plaatsvervangend compagniescommandant en compagniescommandant geweest. Bij 13 Infbat was hij hoofd sectie S1. Later werd hij commandant 12 Infbat RvH, zijn laatste functie was C-Bronbeek. Met zijn komst is het bestuur van de Stichting Herdenking Gesneuvelde Stoottroepers op sterkte. 

Ook voor de redactie van Strijdend Nederland hebben zich twee vrijwilligers aangemeld en kan deze ook op volle kracht draaien. Verderop in dit blad worden zij voorgesteld.
De Kringen zoeken voor hun besturen en of activiteiten nog steeds versterking en dus vrijwilligers.

Ad Wagemakers, vz BOSS