Image

Herdenking Margraten 2017

Herdenking Margraten 2017

Memorial Day

Op 28 mei jl. vond de herdenking ter gelegenheid van Memorial Day in het Limburgse Margaten plaats. Het is toch elk jaar weer een bijzondere, voor sommigen emotionele, goed georganiseerde plechtigheid.

Enkele duizenden mensen hebben deze bijeenkomst, waarmee de militairen uit de VS die in de Tweede Wereldoorlog sneuvelden bij de bevrijding van Europa worden herdacht, bijgewoond.

Namens het kabinet legde demissionair minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) een krans. Hij hield een toespraak waarin hij stilstond bij de offers die zijn gebracht door “deze helden”. Van Amerikaanse zijde was generaal Curtis Scaparrotti, commandant van de Amerikaanse troepen in Europa, aanwezig. Generaal Middendorp legde een krans namens de Krijgsmacht.

Op de begraafplaats liggen 8.301 Amerikaanse soldaten begraven die bij de opmars door West-Europa omkwamen. Op ‘The Walls of the Missing’ staan de namen vermeld van 1.722 vermiste Amerikaanse soldaten. De herdenking in Margraten werd voor de 73e keer gehouden.

Alle graven op het kerkhof en de namen op het monument zijn 'geadopteerd'. De mensen die dat gedaan hebben, leggen voorafgaand aan de herdenking bloemen. Scholieren uit de omgeving plaatsen Amerikaanse en Nederlandse vlaggetjes bij de graven.

De bijeenkomst werd opgeluisterd door een USA-vaandelwacht en vuurgroep, kransdragers van de Koninklijke Landmacht en de US Army, de kapel van de Koninklijke Luchtmacht en de US Army Europe Band en het mannenkoor Borgharen Maastricht. F-16’s afkomstig van vliegbasis Volkel vlogen in de zogenoemde missing man-formatie over de begraafplaats.

Namens de BOSS legde Ruud Drukker van de kring Limburg een krans.

Ger de Wolf