Image

Herdenking Margraten 2019

Herdenking Margraten 2019

Memorial Day

Op zondag 26 mei 2019 vond in Margraten op het Netherlands American Cemetry de Memorial Day 2019 plaats. Nederlanders maar ook familieleden uit de ¬Verenigde Staten en andere landen woonden de herdenking bij.

In Margraten liggen 8301 Amerikaanse soldaten begraven die bij de opmars van de geallieerden door West-Europa om het leven kwamen. Op een monument staan ook de namen vermeld van 1722 vermiste Amerikaanse soldaten.

Tijdens de ceremonie werd bekendgemaakt dat enkele van de ‘missing soldiers’ recentelijk zijn geïdentificeerd en dat achter hun naam een bronzen rozet zal worden geplaatst. De Amerikaanse ambassadeur in Nederland, Pete Hoekstra, uitte zijn dankbaarheid voor de wijze waarop in Margraten, bijna 75 jaar na de bevrijding, de vele jonge soldaten nog altijd worden herdacht en de graven worden opgefleurd met bloemen. „Het is heel fijn om te zien dat dit voor jullie net zo belangrijk is als voor ons.”

Alle graven op het kerkhof en de namen op het monument zijn geadopteerd, vooral door de plaatselijke Limburgse bevolking. Scholieren uit de omgeving voorzien enkele dagen eerder de graven met Amerikaanse en Nederlandse vlaggetjes.

Aan de plechtigheid werd deelgenomen door leden van de Nederlandse en Amerikaanse Strijdkrachten, gestationeerd in Nederland, België, Italië en Duitsland.

Namens de Bond van Oud- Stoottroepers en Stoottroepers werd een krans gelegd door kolonel b.d. A.M.J. Wagemakers.

De plechtigheid werd beëindigd met salvo’s door een vuurgroep, het signaal ‘Taptoe’ en een formatie van 4 x F16 van de vliegbasis Volkel in de ‘missing men’ formatie.