Image

Uitzendingen

Uitzendingen 13Infbat

Bosnië Herzegovina, Dutchbat III

De luchtmobiele stoters werden in 1995 voor het eerst uitgezonden naar Bosnië als Dutchbat III onder de vlag van United Nation Protection Force (UNPROFOR). De eenheid was daar betrokken bij de Val van Srebrenica. De compagnieën van het bataljon waren verspreid over een relatief groot gebied. Doordat de Alfa Madjucompagnie (ACie Madju) niet geplaatst was in de enclave Srebrenica, hadden zij weinig contact met de rest van het Bataljon. De diverse locaties waren: ACie Madju - Simin-Han, Bravo Pegasuscompagnie (BCie Pegasus) - Srebrenica, Charlie Para Margrietcompagnie (CCie Magriet) - Potocari, Staf Staf en Verzorgingscompagnie (SSVCie) - Potocari.

Bosnië Herzegovina, SFOR 7

Als Stabilisation Force (SFOR 7) vonden de stoottroepen in 1999-2000 hun weg terug naar Bosnië. Ook tijdens deze uitzending waren de compagnieën van het Bataljon verspreid. ACie Madju - Novi Travnik, BCie Pegasus - Knesevo en Obodnik, CCie Margriet - Pelotons onder bevel gesteld bij de ACie Madju en BCie Pegasus, SSVCie - Sisava.

Afghanistan ISAF Kabul

In 2002/2003 zijn delen van het bataljon ingezet in Kabul, Afghanistan.
International Security assistance Force (ISAF 1) ACie Madju
ISAF 4 BCie Pegasus

Irak SFIR IV

In 2004 is het bataljon uitgezonden naar Irak als Stabilisation Force in Irak (SFIR 4). Het bataljon werd ontplooid in de Zuidelijke provincie Al Muthanna, die grenst aan Saoedi-Arabië. Zuid van het gebied was voornamelijk uitgestrekte dun bevolkte woestijn. Hier werd de buitenpost As Salman bemand in combinatie met Iraakse militairen. Noord werd het landschap bepaald door een vruchtbaar gebied langs de rivier de Eufraat. In de omgeving van de oorden Al Khidr (CCie Margriet), Ar Rumaytah (BCie Pegasus ) en As Sammawah ACie Madju en StstCie werden de verschillende compagnieën gestationeerd.

Alhoewel de missie zich, met name in de aanvangsperiode, rustig deed voorkomen, merkte de battlegroup al binnen een paar weken dat de spanningen opliepen in het gebied. De onrust die geestelijk leider Al Sadr wist te veroorzaken en daarmee de opstand landelijk te verspreiden werden als eerste bij de CCie Margriet zichtbaar door middel van een mortieraanval. Hierbij vielen geen gewonden. De compagnie heeft het vuur beantwoord met hun 81mm mortieren. Het zou echter een voorbode zijn van de hectische periode die eraan zat te komen voor de gehele battlegroup. Binnen enkele dagen kwamen meerdere malen de ACie Madju en BCie Pegasus aan de beurt. De BCie Pegasus kreeg het zodanig voor de kiezen met een doelbewuste hinderlaag waarbij Jeroen Severs (wachtmeester) om het leven kwam. Gedurende deze onrustige periode werd er extra infanterie personeel en bepantserde voertuigen (patria) ingevlogen.

Afghanistan ISAF Uruzgan

In 2007 is de Charlie-Paracompagnie van het 13e Bataljon met het 42e Bataljon Limburgse Jagers (BLJ) uitgezonden naar Afghanistan, als onderdeel van Task Force Uruzgan (TFU III). De stoters van de CCie Margriet 13e Bat dienden daar onder de naam ACie 42 BLJ. De cie heeft daar het Chora district overgenomen van de vrienden van de BCie(WONJU) 12 Infbat luchtmobiel Regiment van Heutsz (RvH). De compagnie heeft het district verdedigd tegen een grootschalige inval van de Taliban in Juni 2007. Deze actie is bekend geworden onder de naam, "slag om Chora". Het grootse gedeelte van de TFU lag in Kamp Holland te Tarin-Kowt. In Deh-Rawod was een eenheid van compagniesgrootte geplaatst. Deze TFU is actief geweest van 2006 tot 2010. Het 42e Bat met daarin opgenomen CCie Margriet 13e, is in Augustus 2007 afgelost door de overige eenheden van het 13e Bat Regiment Stoottroepen Prins Bernhard (RSPB). In de periode in 2007 dat de hoofdmacht van TFU IV bestond uit delen van het 13e Bat, heeft er o.a. een bataljonsgeleide actie plaatsgevonden om de Baluchi-vallei vrij te maken van Taliban strijders. Deze actie heette "operatie Spin Ghar" In 2009/2010 is het 13e Bat wederom ingezet in Afghanistan. Eerst is de ACie Madju Battlegroup (BG) 10 ISAF uitgezonden, vervolgens zijn de BCie Pegasus en Delta Djokjacompagnie (DCie Djokja) BG 11 ISAF van het bataljon ingezet, en uiteindelijk zijn deze weer afgelost door de CCie Margriet BG 12 ISAF 13 Infbat RSPB. Tijdens de TFU periode was de battlegroep steeds samengesteld uit luchtmobiele en pantserinfanterie eenheden, later werd er een compagnie mariniers aan toegevoegd.

Afghanistan PTG 4 Kunduz

In 2012 is de DCie Djokja Police Training group (PTG) ISAF van het Bataljon voor 6 maanden vertrokken naar Kunduz, om daar in teams samen met de Koninklijke Marechaussee Afghaanse politiemensen op te leiden en te trainen. Een Police Monitoring and Liason Team (POMLT) bestaat uit 5 Marechaussees en 10 infanteristen. De voornaamste taak van de stoters is het beveiligen van de Mareschaussees, en ondersteunen in opleiding en training. De Bataljonsstaf van het 13e leverde ook delen van de staf aldaar. Deze missie zal in mei 2013 voor de DCie Djokja beëindigd worden.

Nationale inzetten

Tijdens de watersnoodramp in 1953 zijn vele stoottroepers ingezet. Niet alleen actief dienende stoters, maar ook oud-stoters die zich georganiseerd hadden in de Bond van Oud Stoottroepers' zijn in groten getale op vrijwillige basis ingezet. In december 1998 hebben de stoottroepen steun verleend bij de watersnood in Noord-Nederland, en in 2001 tijdens de varkenspest en de mond en klauwzeer (MKZ), waarbij stoters aan de grens de douane assisteerden bij vrachtverkeerscontroles.

Overige inzetten

Stoottroepers zijn in kleine groepen, of op individuele basis ingezet in vele missiegebieden naast de uitzendingen hierboven beschreven. Zo is er in 1999 een beveiligingsdetachement voor Kosovo Implementations Force (KFOR) in Kosovo ingezet. Ze hebben de mannen en vrouwen van de artillerie-eenheid die was uitgezonden, ter plekke extra infanterie technische training gegeven.

Vervolg op de uitzendingen van het bataljon 

Mali

Met de missie werd beoogd belangrijke bevolkingscentra te stabiliseren, het herstel van het staats­gezag in heel Mali te bevorderen, te bemiddelen bij politieke dialoog en verzoening, steun te verlenen bij de organisatie van verkiezingen, burgers te beschermen en de humanitaire hulp te ondersteunen.

2015 Special Operation Land en Task Group (SOLTG) 7 CCie Margriet
2017 LRRPTG 2 MINUSMA ACie Madju/DCie Djokja en Mrgp BCie Pegasus
2018 LRRPTG 5 MINUSMA DCie Djokja

Afkorting LRRPTG = Longrange Reconnaissance Patrol Taske Group
Afkorting MINUSMA = Multidimensional Integrated Stabilisation Mission

IRAK

In het kader van de bevordering van de internationale rechtsorde en met als doel de situatie in Irak en Syrië te de-escaleren en de burgerbevolking te beschermen levert Nederland sinds 2014 een bijdrage aan de strijd tegen ISIS.
Gelet op de ontwikkelingen en de veranderde behoefte op de grond heeft het kabinet besloten de Nederlandse inzet in Irak in 2019 aangepast voort te zetten. De focus van de inzet verschuift van ondersteuning bij gevechtstraining naar capaciteitsopbouw van de veiligheidssector van Irak, inclusief de Koerdische Autonome Regio (KAR), zodat Irak in de toekomst zijn eigen veiligheid kan waarborgen.

2017 ERBIL Capacity Building Mission IRAK (CBMI) 8 ACie Madju
2018 ERBIL CBMI 11 BCie Pegasus
2020 ERBIL CBMI 16/17 DCie Djokja
2023 ERBIL CBMI 25 ACie Madju + eenheden BCie Pegasus 

Roemenie

Het doel van deze uitzending dat de NAVO direct beschikt over eenheden aan de oostgrens van Europa. Dit versterkt de collectieve verdediging. Daarnaast zijn deze eenheden multinationaal en vertegenwoordigen daarmee de gehele NAVO. Dit genereert een strategisch effect van afschrikking richting Rusland. De grens tussen Rusland/Oekraïne en Europese NAVO-lidstaten is niet langer statelijk, maar direct 'multi-statelijk'. Maar nog belangrijker is het signaal van solidariteit. Niet alleen Roemenië kan vertrouwen op de NAVO, alle lidstaten geven hiermee een duidelijk signaal af dat zij staan voor de collectieve verdedigingstaak van de NAVO. De NAVO- maatregelen dragen bij aan de geruststelling van onze bondgenoten nabij Rusland, zoals Slowakije, Polen en Roemenië.

2022 1(NLD)BGFP eFP Rotatie 1 Rapid Falcon 1 BCie Pegasus + eenheden DCie Djokja en STAF 13 Infbat AASLT RSPB
2023 1(NLD)BGFP eFP Rotatie 2 DCie Djokja
Afkorting BGFP =  Battle Group Forward Presence
Afkorting eFP = Enhanced Forward Presence

WEST

“Het beschermen van de integriteit en de belangen van het grondgebied van Curaçao, Aruba, Sint-Maarten en de BES-eilanden.
CZMCARIB is verantwoordelijk voor de externe verdediging van de Koninkrijksgebieden in de Caribische regio.
De operationele eenheden hebben een zogenaamde drempelfunctie. Dat wil zeggen dat we door onze aanwezigheid en onze activiteiten een afschrikkende werking hebben voor eventuele vijandigheden door vreemde landen of organisaties.
Het bevorderen van de internationale rechtsorde en stabiliteit."

2012/2013 Cie in de West (CIDW) 11 ACie Madju
2015 CIDW 18 BCie Pegasus
2017 CIDW 26 CCie Margriet + eenheden BCie Pegasus
2019 CIDW 31 BCie Pegasus
2021 CIDW 36 BCie Pegasus
2022 CIDW 38 CCie Margriet 

Afrika

Individueel: Burundi/Uganda

11 Mortier compagnie (AASLT) RSPB

1996 Implementation Force (IFOR) 2  Bosnië
1999 Kosovo Implementation Forcr (KFOR) 2 Bosnië
2001 Stabilisation Force (SFOR) 9 Bosnië
2004 Stabilisation Force (SFIR) 4 IRAK
2004/2005 SFIR 5 IRAK
2006 European Force (EUFOR) RDC CONGO
2007/2008 BG 5 ISAF URUZGAN AFGHANISTAN
2008/2009 BG 8 ISAF URUZGAN AFGHANISTAN

Herdenkingen

  • Elke tweede zondag in oktober worden de gevallen Stoters herdacht te Beneden Leeuwen.
  • Erediensten 4 mei.

- Jaarlijkse herdenking te Beneden Leeuwen.
- Nationale herdenking op de Dam te Amsterdam.
- Begraafplaats “de nieuwe Ooster” te Amsterdam.
- Jaarlijkse herdenking plaats de Brink te Assen.