Image

Herdenking Margraten 2018

Herdenking Margraten 2018

Memorial Day

Op zondag 27 mei jl. vond de herdenking ter gelegenheid van Memorial Day in het Limburgse Margaten plaats. Het is toch elk jaar weer een bijzondere, voor sommigen emotionele, goed georganiseerde plechtigheid.

Enkele duizenden mensen hebben deze bijeenkomst, waarmee de militairen uit de VS die in de Tweede Wereldoorlog sneuvelden bij de bevrijding van Europa worden herdacht, bijgewoond.

Namens het kabinet legde staatssecretaris Raymond Knops (Buitenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) een krans. Hij hield een toespraak waarin hij stilstond bij de offers die zijn gebracht.. Van Amerikaanse zijde was de ambassadeur van de Verenigde Staten van Amerika in Nederland, Peter Hoekstra, aanwezig. Op de begraafplaats liggen meer dan 8.000 Amerikaanse soldaten begraven die bij de opmars door West-Europa omkwamen. Op ‘The Walls of the Missing’ staan de namen vermeld van ruim 1.700 vermiste Amerikaanse soldaten. De herdenking in Margraten werd voor de 74e keer gehouden.

Alle graven op het kerkhof en de namen op het monument zijn ‘geadopteerd’. De mensen die dat gedaan hebben, leggen voorafgaand aan de herdenking bloemen. Scholieren uit de omgeving plaatsen Amerikaanse en Nederlandse vlaggetjes bij de graven.

De herdenking werd opgeluisterd door een USA-vaandelwacht en vuurgroep, kransdragers van de Koninklijke Landmacht en de US Army, de Koninklijke Marinierskapel  en het koor Musica Vincit. F-16’s afkomstig van vliegbasis Volkel vlogen in de zogenoemde missing man-formatie over de begraafplaats.

Namens de BOSS legde de voorzitter van de vereniging, Ad Wagemakers, een krans.

Ger de Wolf