Image

Historische verzameling

Historische Verzameling

Contactgegevens Historische Collectie RSPB

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
JWF Kazerne
Balkenweg 3
9405 CC ASSEN
088-9516114

Openingstijden (m.u.v. Feestdagen):

Woensdag, Donderdag en Vrijdag 13.00 – 17.00 uur
Legitimatie verplicht bij toegang kazerne

Historische Collectie Regiment Stoottroepen Prins Bernhard.

In een monumentaal gebouw in de JWF-kazerne in Assen bevindt zich de “Historische Collectie Regiment Stoottroepen Prins Bernhard” , anders genoemd  het “Stoottroepenmuseum”. Elders op deze website wordt uitgebreid ingegaan op het ontstaan en de geschiedenis van het Regiment. 
Dit boekwerkje is een aanrader! Evenals het boekwerkje heeft het Stoottroepenmuseum het motto meegekregen: “Van verzet naar rode baret”.

De collectie in het museum volgt het Regiment vanaf de oprichting tot heden. 

Van verzet naar rode baret

Volg in het museum de mannen uit het verzet die in 1944 in het bevrijde zuiden van ons land dienst namen bij de Stoottroepen, om samen met Engelsen en Amerikanen de rest van Nederland te bevrijden.

Ingegraven Stoters in de Waaldijk te Boven Leeuwen.


Een Bren-carrier zoals gebruikt in voormalig Nederlands Indië

Daarna de  “Indië-periode” .

In de periode  1945 – 1950 werden negen Stoottroepenbataljons uitgezonden , te weten vijf bataljons bestaande uit dienstplichtigen en vier bataljons OVW-ers  (Oorlogs  vrijwilligers).

Na terugkeer uit Nederlands-Indië volgt de “Koude Oorlog-periode”.  Na een aantal  reorganisaties en oprichting van de NAVO wordt uiteindelijk op 1 november  1957 in Ermelo 41 Infanteriebataljon Stoottroepen opgericht. In 1961 ontstonden er met Indonesië problemen over de status van Nieuw Guinea. In 1962 liepen de problemen zo hoog op dat de regering besloot ter versterking troepen te sturen.
Het 41e Bataljon Stoottroepen werd aangewezen om naar Nieuw Guinea te gaan.

Stoters op patrouille in Nieuw Guinea

Het bataljon kreeg opdracht op te treden tegen Indonesische infiltranten. Nederland moest uiteindelijk  onder druk van de Verenigde Naties Nieuw Guinea aan Indonesië overdragen. Op 5 november was het bataljon weer terug in Nederland. Daarna volgde een periode van mechanisatie van de KL. Vanaf 1961 werd de Franse  AMX ingevoerd. Het 41e Bataljon Stoottroepen kwam “onder pantser “ en de naam wijzigde in :

41 Pantserinfanteriebataljon Stoottroepen.

AMX pri ( pantserrupsinfanterie)

De AMX heeft dienst gedaan tot in de jaren tachtig. Na de uitfasering van de AMX werd de Amerikaanse M 113 in gebruik genomen. De Europese variant staat bekend onder de naam YPR. Zelfde onderstel, andere opbouw.In 1994 werd 41 Pantserinfanteriebataljon Stoottroepen opgeheven en hierdoor  kwam tevens een einde aan de “pantser-periode” .

Op 24 september 1994 wordt in Assen 13 Infanteriebataljon luchtmobiel  opgericht, dat registratief werd ingedeeld bij het Regiment Stoottroepen.

Hiermee breekt een geheel nieuwe periode aan.

Van verzet naar rode baret

De cirkel is rond. Het Regiment Stoottroepen wordt met ingang van 29 juni 2002 na aanhechting van de Cravatte aan het vaandel, voortgezet onder de naam: Regiment Stoottroepen Prins Bernhard (RSPB)

Van juli 1995 tot en met mei 2013 wordt het bataljon of delen daarvan operationeel ingezet bij meerdere vredesoperaties:

Bosnië-Herzegovina,
Afghanistan, Kabul,
Irak, Al Muthanna,
Afghanistan, Uruzgan,
Afghanistan, Kunduz.

Observatiepost zoals destijds gebruikt in Bosnië

Bovenstaande is slechts een indruk van wat er in het museum te zien en te beleven valt.
De uitgebreide collectie is een bezoek meer dan waard !