Image

BOSS Nieuws

Debat over Indië-onderzoek

Debat over Indië-onderzoek

Geachte Veteraan,

Lang geleden heeft u gediend als militair in Nederlands-Indië. Een periode in uw leven waaraan u ongetwijfeld nog regelmatig terug zult denken, ook al is het inmiddels meer dan 75 jaar geleden. Het is ook een periode die nog regelmatig in het nieuws komt.

Ik heb u in december van het vorige jaar per brief geïnformeerd over het onderzoeksprogramma ‘Onafhankelijkheid, Dekolonisatie, Geweld en Oorlog in Indonesië, 1945-1950’ en de reactie van het kabinet hierop. Ik vind het belangrijk u steeds op de hoogte te houden over stappen die worden gezet, daarom laat ik u met deze brief weten dat de Tweede Kamer op 14 juni a.s. in debat zal gaan met het kabinet over de uitkomsten van dit onderzoek.

Het kabinet onderschrijft de hoofdconclusies van het onderzoeksprogramma en neemt de verantwoordelijkheid voor deze bewogen periode in de dekolonisatie van Indonesië. Bij het uitkomen van het rapport heeft de minister-president excuses uitgesproken richting allen die met de gevolgen van de dekolonisatieoorlog hebben moeten leven. Ik herhaal hier nogmaals naar u deze excuses. U deed uw taak onder moeilijke omstandigheden en met gevaar voor eigen leven en verdient daarvoor ons aller waardering en respect. Dat wil ik, ook namens het huidige kabinet, in deze brief nogmaals onderstrepen.

De resultaten van het onderzoek en de reactie van het kabinet hebben geleid tot een indringende discussie. Wederom bleek dat er veel verschillende visies, belevingen en ervaringen over dit onderwerp bestaan. Het kabinet neemt deze perspectieven serieus en meent dat ze alle verdienen gehoord te worden. Een debat in de Tweede Kamer is één van de manieren om als samenleving het gesprek hierover met elkaar te voeren.

Toch realiseer ik me dat een debat in de Tweede Kamer over het optreden van de Nederlandse strijdkrachten in Nederlands-Indië en de berichtgeving die daarover in de media zal verschijnen, u raken. Dienstmakkers, familie en vrienden zullen voor u mogelijk de eerst aangewezen zijn om hierover met u te spreken. Andere veteranen, oud en jong, bieden u ook graag een luisterend oor. Daarnaast wil ik u wijzen op de dienstverlening die het Veteraneninstituut u biedt. Voor al uw vragen of indien u behoefte heeft aan een gesprek hierover kunt u contact opnemen met het Veteranenloket van het Nederlands Veteraneninstituut, bereikbaar via telefoonnummer 088-3340 000 of via e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Ik hoop dat u zich met deze brief voldoende geïnformeerd voelt. Tevens zie ik uit naar Veteranendag op 24 juni en de eerstvolgende herdenking in Roermond waar ik graag de aanwezige Indië-veteranen persoonlijk begroet, zoals ik een aantal van u eerder ook in Doorn heb mogen ontmoeten.

DE MINISTER VAN DEFENSIE

Drs. K.H. Ollongren