03 Limburg

Contactgegevens Kring Limburg

Kringsecretariaat Kring 03
van Peltstraat 17
6301 JS Valkenburg
0436041631

Overlijden Carel (“Kees”) Mighorst

Op 15 oktober 2016 is Stoottroeper Carel Mighorst in zijn woonplaats Swalmen (L) op 94-jarige leeftijd overleden (in familiekring werd hij ‘Kees’ genoemd).
Geboren en getogen in Heerlen maakte hij één dag na zijn 18de  verjaardag de capitulatie van Nederland mee en daarna de bezetting  door de Duitsers. In die tijd was hij vrijwilliger bij de brandweer in Heerlen. Daar startte hij zijn avontuurlijke, maar ook een gevaarlijk leventje.
Tijdens bombardementen in Aken moest de brandweer uitrukken om daar te blussen en op de terugweg nam men Engelse parachutisten mee naar Heerlen, om deze daar te laten onderduiken.
Dat ging natuurlijk niet lang goed en al snel waren de Duitsers op zoek naar Mighorst en moest hij zelf vluchten.
Hij vond een onderduikadres in Twente, een boerderij, waar hij en zijn kinderen later nog vaak op bezoek zijn geweest en dan liet hij stoer zijn onderduikplaats zien op de hooizolder.
In 1945 meldde hij zich vrijwillig bij de Limburgse Stoottroepen en ging met 8 RS naar Nederlands-Indië.
Na terugkeer moest het gewone leven weer worden opgepakt.
Dat was niet gemakkelijk voor de opstandige Carel.

Hij nam plaats in het bestuur van de plaatselijke harmonie en organiseerde voor de Oranjevereniging de festiviteiten voor Koninginnedag. Verder was hij actief in Watersportvereniging Hateboer,  de Roermondse reddingsbrigade, de Waterwacht enz.
Door een zwaar auto-ongeluk werd hij al op redelijke jonge leeftijd afgekeurd voor het arbeidsproces. Contacten uit het Verzet werden weer opgezocht en zo werd hij fotograaf-verslaggever voor alle gebeurtenissen die met de Stoottroepen te maken hadden.
Hij schreef menig artikel, voorzien van vele foto’s, voor Strijdend Nederland.

Alles draaide om de Stoottroepen en hij was een persoonlijke vriend van Z.K.H. Prins Bernhard. Naar gelang de leeftijd vorderde werden de Stoottroepen steeds belangrijker voor hem. Door zijn hoge leeftijd was hij de laatste jaren niet meer in staat alle bijeenkomsten, reünies en herdenkingen bij te wonen.

“Hij is nu van ons heen gegaan.
Het is genoeg geweest.
Je mag naar je oude vrienden.”