>

Margraten

Memorial Day 2019.

Memorial Day is een Amerikaanse feest- en gedenkdag waarop omgekomen Amerikaanse militairen worden herdacht. De herdenking vindt elk jaar plaats op de laatste maandag in mei. In Nederland vindt deze herdenking plaats op de zondag voorafgaande aan de Amerikaanse gedenkdag.
Deze gedenkdag is ontstaan na de Amerikaanse Burgeroorlog om de doden die voor de Unie tussen 1861 en 1865 stierven, te eren. De precieze geschiedenis over het ontstaan van deze herdenkingsdag is onduidelijk. Algemeen wordt aangenomen dat de eerste viering plaatsvond in 1868, toen nog ‘Decoration Day’ geheten, omdat de graven van de gevallenen met bloemen werden gedecoreerd.
In het Noorden vond de nieuwe herdenkingsdag snel veel naleving, anders dan in het Zuiden, waar nog veel wrok heerste jegens de Noordelijke overwinning. Meerdere staten stelden eigen dagen vast voor het eren van de gesneuvelden van de Confederatie.
In 1882 werd de benaming ‘Memorial Day’ voor het eerst gebruikt, maar pas na de Tweede Wereldoorlog werd ze algemeen gangbaar. In eerste instantie richtte men zich namelijk op de herinnering aan de Burgeroorlog en de Eerste Wereldoorlog. Toen de aandacht na de Tweede Wereldoorlog werd verruimd naar alle gevallen Amerikanen in alle oorlogen, vond de herdenking ook steeds vaker plaats in de Zuidelijke Staten.

Traditioneel vindt de nationale herdenking in de Verenigde Staten plaats op Arlington National Cemetery nabij Washington D.C.. Ook is het de gewoonte om de vlag halfstok te hangen vanaf zonsopkomst tot 12.00 uur. Veel Amerikanen bezoeken één van de nationale begraafplaatsen waar oorlogsdoden liggen. Ook worden de graven vaak van een klein Amerikaans vlaggetje voorzien. Zo plaatsen 1.200 soldaten van het 3rd US Infantry, ook wel The Old Guard, vlaggetjes op alle, ruim 260.000 graven op Arlington en voeren vervolgens een 24-uurspatrouille uit op de begraafplaats.

Memorial Day wordt in Amerika ook wel gezien als het onofficiële begin van het zomerseizoen en er worden vaak sportieve evenementen georganiseerd.
Veel steden in de Verenigde Staten claimen de titel ‘Birthplace of Memorial Day’ waaronder Boalsburg in de staat Pennsylvania, Waterloo in de staat New York, Charleston in de staat South Carolina, Carbondale in de staat Illinois, Columbus in de staat Mississippi en nog vele anderen.
In mei 1966, werd door president Johnson de titel ‘Birthplace of Memorial Day’ toegekend aan Waterloo, NY.

In Nederland worden de Amerikaanse doden herdacht op de Netherlands American Cemetery and Memorial in Margraten. In België gebeurt dit op het Flanders Field American Cemetery and Memorial in Waregem, en in Frankrijk wordt Memorial Day gehouden op de Amerikaanse begraafplaats in Romagne sous Montfaucon.

Memorial Day, Margraten 2019

Op zondag 26 mei 2019 vond in Margraten op het Netherlands American Cemetry de Memorial Day 2019 plaats. Nederlanders maar ook familieleden uit de ¬Verenigde Staten en andere landen woonden de herdenking bij.
In Margraten liggen 8301 Amerikaanse soldaten begraven die bij de opmars van de geallieerden door West-Europa om het leven kwamen. Op een monument staan ook de namen vermeld van 1722 vermiste Amerikaanse soldaten.
Tijdens de ceremonie werd bekendgemaakt dat enkele van de ‘missing soldiers’ recentelijk zijn geïdentificeerd en dat achter hun naam een bronzen rozet zal worden geplaatst. De Amerikaanse ambassadeur in Nederland, Pete Hoekstra, uitte zijn dankbaarheid voor de wijze waarop in Margraten, bijna 75 jaar na de bevrijding, de vele jonge soldaten nog altijd worden herdacht en de graven worden opgefleurd met bloemen. „Het is heel fijn om te zien dat dit voor jullie net zo belangrijk is als voor ons.”

Alle graven op het kerkhof en de namen op het monument zijn geadopteerd, vooral door de plaatselijke Limburgse bevolking. Scholieren uit de omgeving voorzien enkele dagen eerder de graven met Amerikaanse en Nederlandse vlaggetjes.
Aan de plechtigheid werd deelgenomen door leden van de Nederlandse en Amerikaanse Strijdkrachten, gestationeerd in Nederland, België, Italië en Duitsland.
Namens de Bond van Oud- Stoottroepers en Stoottroepers werd een krans gelegd door kolonel b.d. A.M.J. Wagemakers.

De plechtigheid werd beëindigd met salvo’s door een vuurgroep, het signaal ‘Taptoe’ en een formatie van 4 x F16 van de vliegbasis Volkel in de ‘missing men’ formatie.